Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Trasmattor och pappersmassa - del 8

Trasmattor och pappersmassa - del 1

Trasmattor och pappersmassa - del 2

Trasmattor och pappersmassa - del 3

Trasmattor och pappersmassa - del 4

Trasmattor och pappersmassa - del 5

Trasmattor och pappersmassa - del 6

Trasmattor och pappersmassa - del 7

Trasmattor och pappersmassa - del 8

Trasmattor och pappersmassa - del 9

Trasmattor och pappersmassa - del 10

<<<>>>

Arbete i historisk tid

Kvinnor i arbete

Reportage

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Trasmattor och pappersmassa - del 8

Här fortsätter serien om "trasmattor och pappersmassa", del 8. Se listan till vänster om bakgrund och historia. Den så kallade vira-duken från industrin kunde repas upp och vävas till trasmattor. I del 7 av artikelserien berättade Karin Häger i Söderala (söder om Söderhamn) om hur det gick till. Karin berör även teknikutvecklingen från ull till syntetmaterial i dessa dukar.

Syntet innebar slutet för användning i trasmattorna, men duken kom istället till annan användning. Man förstår av Karin Hägers text att mängden av duk var stor. I Hörnefors fanns den nära på överallt, till stor förundran för den som inte vuxit upp i samhället runt industrin.

Det är nära 40 år sedan Hörnefors Sulfitfabrik och Pappersbruk lades ned, att läsa om på annat håll. Detsamma gäller vira-duken som finns kvar - sliten av väder, vind och solljus. Denna artikel vänder blicken mot jakt - med älgtorn och fågelkojor. Det är några riktigt skrotiga bilder som visas, men inget kan kallas skrot i arkeologisk mening.

Älgtorn

Bild 1. Ett älgpass, som Skribenten suttit i. Då på 1980-talet var tornet prydligt, vilket inte gäller idag, om det ens används. Sidorna av tornet är klätt med vira-duk, som dock stått sig bra i skogens skugga.

Fågelkoja

Bild 2. En fågelkoja för jakt på Mjösjömyren, men anor sedan 1960-talet eller ännu äldre. Skribenten har minnen av den då man passerade myren för fiske i sjön på sommaren. Idag är konstruktionen av det mer luftiga slaget.

Vira-duk

Bild 3. En detaljstudie av duken i bild 2.

Att detta skrot blivit exponerat på nätet får vi tacka Curt Carlsson för, som initierade ämnet om vira-duk. Dagens artikel tillför inget förskönande, som en vacker trasmatta, utan passar bättre i kategorin förfall - likt några tidigare artiklar på Becken-Webben.

Gunnar Engström, 2021-05-01

Kontaktuppgifter exponeras enligt medgivande - för läsare som har information om trasmattor med inslag av återvunnet garn från massaindustrin och önskar kontakt: Curt Carlsson, curt.carlsson@hotmail.com, 070-6183232

Besökare

 

Hörneå bys hemsida www.becken.se